Църквата на Шотландия ще позволи на гей двойките да сключват брак в църква

Църквата на Шотландия гласува за изготвяне на промени в съществуващите правила по отношение на брачното равенство. Ако бъдещите църковни закони бъдат приети, свещениците ще могат да благославят бракове на еднополови двойки. Решението за иницииране на процеса бе взето с 345 гласа „за“ срещу 170 гласа „против“.

Гражданските бракове бяха отворени за гей хората в Шотландия през 2014, но до момента Църквата на Шотландия не позволява на служителите си да участват в такива церемонии.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 
Не всички са ентусиазирани за бъдещите промени.

Преди гласуването преподобният Том Гордън каза пред iNews: „Имам две дъщери, и двете са в брак. Една от тях е в брак с жена. Когато по-голямата ми дъщеря се омъжи, тя имаше избор – да ме помоли да извърша службата като свещеник или да я съпроводя до олтара като нейн баща. Но когато по-малката ми дъщеря се ожени, тя нямаше избор. Дайте избор на хората – позволете браковете им да бъдат сключвани от свещеници. С божията благословия.“

През 2016 църквата прие промяна, която позволи на самите свещеници да сключват граждански брак с хора от своя пол.

Някои членове на съвета, който се събира веднъж годишно, изразиха мнение, че всякакви промени към настоящите закони трябва да включват гаранция за свещеници, нежелаещи да извършват бракове на еднополови двойки. Това съображение беше добавено към гласувания текст.

Евентуалните промени ще се случат не по-рано от 2021.