ХОНК КОНГ ‘ЛЕКУВА’ ГЕЙ МЛАДЕЖИ СЪС СТУДЕН ДУШ И ТОК

Властите в Хонк Конг все още препоръчват „лечение на хомосексуалност“ за уязвими младежи, съобщиха благотворителни организации в града. Хонгконгската женска коалиция и Her Fund твърдят, че социални работници продължават да предлагат терапия на млади гей хора, които се тормозят заради сексуалността си.

През 2010 правителството на града отказа да забрани практиката, въпреки обилното количество доказателства, представени на Законодателния съвет, показващи, че тя причинява сериозни вреди. Защитниците на „лечението на хомосексуалност“ препоръчват редовни молитви, въздържание от еднополови отношения и студени душове, които да претиводействат на хомосексуалните желания. По-крайните мерки включват електрошокова терапия.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Йео Уай-уай, говорител на Хонгконгската женска коалиция, каза, че младежите, с които работи тя, са разкрили, че социални работници са им предлагали подобна заклеймена от науката терапия.

„Тази практика нанася вреда на индивида, защото практикуващите я твърдят, че той не е достатъчно добър, просто защото не е хетеросексуален,“ каза тя. „Това уврежда себевъзприятието им. Те се чувстват като загубеняци и могат да започнат да мислят за самоубийство.“

Кейси Куок Ка-чай от Her Fund, организация, подкрепяща жертви на домашно насилие, казва, че до нея е достигала подобна информация. „Те [социалните работници] нямат достатъчно информация и не изпитват достатъчно съпричастност към сексуалните малцинства,“ каза тя. „Те им казват, че имат проблем, но сексуалната ориентация не е проблем. Тя е нещо естествено.“

Наскоро Малта стана първата държава в Европа, забранила със закон „лечението на хомосексуалност“.