ХОМОФОБИ ВАНДАЛСТВАТ В CERN

Европейската организация за ядрени изследвания (CERN) е известна като дома на Големият адронен ускорител, най-големият ускорител на частици в света.

Въпреки, че екипът на CERN е съставен от висококвалифицирани физици, някои от учените се оплакаха от хомофобия в швейцарската институция. Членове на групата LGBT CERN съобщиха, че са били жертва на дълга хомофобна кампания, по време на която техни плакати са били обезобарвявани с грозни обиди – включително с немската дума „schwein“ (прасе) и цитати от Библията, призоваващи за смърт за гей хората.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Според Sunday Times, цитиран от Pink News, един от изследователите е бил наказан, след като е бил заснет с камера как обезобразява плакати.

Британският физик Айдан Рандъл-Конде, който е основател на ЛГБТ групата на CERN, каза пред вестника: „Продължаващото обезобразяване на плакати е неприемлива проява на омраза и неторелантност. Ние следим колко плакати биват свалени или обезобразени и за двуседмичен период това се случва с около една трета.“

Проблемът продължава толкова дълго, че се наложи лично главният директор на CERN Ролф-Дийтър Хъйър да се намесил, предупреждавайки служителите, че виновните ще бъдат наказани. Въпреки това вандалските прояви продължили.

Говорител на CERN каза: „CERN счита тези прояви за неприемвили и неведнъж ги е заклеймявала. Хомофобното поведение не е допустимо в CERN и няма да бъде толерирано.“