ХОМОФОБИЯТА СТРУВА НА ЧОВЕЧЕСТВОТО ДО $100 МИЛИАРДА ГОДИШНО

Изследване на здравния икономист и изследовател в UNAIDS Erik Lamontagne показва, че хомофобията, бифобията и трансфобията имат съществен ефект върху световната икономика.

За да пресметне загубите, Lamontagne съпоставил брутния вътрешен продукт с нивата на дискриминация срещу ЛГБТИ хората. Той открил, че хомофобията коства на света най-малко 100 милиарда долара годишно.

 
L’N’Q: House & Disco
 

„Цената на хомофобията е по-висока в по-хомофобни региони; колкото повече се опитваш да контролираш сексуалната ориентация на хората, толкова по-висока е икономическата цена,“ каза той пред Humanosphere.

Предишни проучвания по темата се фокусират върху конкретни случаи. Списание Wire съобщи, че Индия губи до 1.7% от своя БВП заради ширещата се в страната хомофобия.

Изследването на Lamontagne е първото, което разглежда проблема в глобален план. Той нарича методологията си Индекс на хомофобен климат и взима под внимание законовата рамка във всяка държава, „социалната хомофобия“, и ежедневния обиден език. Защо хомофобията се отрязава толкова зле на глобалната икономика? В уравнението са включени много фактори: липса на възможности за работа, затвор, по-къса продължителност на живота заради психични проблеми, свързани със стигмата, и други.

Lamontagne уточнява, че изчисленията му са консервативни и не включват много допълнителни фактори. Липсата на информация за транс населението, например, пречи за включването на този показател.