Хомофобията е сред основните ценности на две трети от българите

В сряда учени и анализатори представиха резултатите от българската част на Европейското изследване на ценностите, съобщи сайтът Marginalia. Проектът, в който участват 47 държави, се провежда за пети път. Изследването е национално представително за хората на възраст над 18 години, като в периода 11 ноември 2017 – 9 януари 2018 г. са били интервюирани 1560 души.

Резултатите от изследването показват, че през последните десет години се забелязва решително повишаване на доверието към демократичната политическа система, два пъти са се увеличили хората, които смятат, че демокрацията е много добра система и тя се е превърнала в „единствената възможна игра“. Равните граждански права обаче, остават сравнително неразпознати от българите като основни признаци на демокрацията. Само равенството на половете се радва на популярност, поне на хартия.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Толерантността към малцинствата у българите не се е развила чувствително в сравнение с предните две изследвания, проведени през 2008 и 1999. Около две трети от хората у нас не искат да живеят в съседство с хомосексуални и роми. Само наркозависимите и зависимите от алкохол са по-силно нежелани.

Същевременно, отново две трети от българите заявяват, че семейството трябва да учи децата на „толерантност и уважение към другите“.

От 2008 до 2018 са нарастнали показателите за важността на личната работа с 3 на сто, свободното време – с 10 на сто, семейството, патриархалинте ценности като вярност и деца – между 3 и 6 на сто, на приятелите и познатите.

Оказва се, че в нагласите си към развода и случайните сексуални връзки българите са – поне според собствените им заявки, доста консервативни. 14% смятат, че разводът никога не е оправдан, над една четвърт от хората са на средната позиция 5 (по скалата от 1 до 10). Още по-голямо е негодуванието срещу случайните сексуални връзки. Над половината реагират като заявяват, че никога не могат да оправдаят подобни отношения.