ХОМОФОБЕН ПАСТОР СТАНА КМЕТ НА РИО

Свещеник, който вярва, че хомосексуалността се причинява от провалени аборти, е новият кмет на Рио де Жанейро. Марчело Чривела победи левия кандидат Марчело Фреиксо от Работническата партия с близо 20 процента на изборите през октомври.

Чривела, който бе проповедник в евангелистката Вселенка църква на Царството господне, е казвал, че да си гей е „ужасно зло“. Също и, че причината човек да е гей може да е травма от неуспешен аборт. „Представете си, че сте в отробата на майка си, когато тя, поради редица причини, се опита да ви убие – но не успява,“ каза той по преме на проповед. „Как ще се справите със света по-късно? Трудно е.“

 
L’N’Q: House & Disco
 

Вселенка църква на Царството господне е една от най-големите вероизповедания в Бразилия, напроявайки над 8 милиона последователи. Тя редовно бива обвинявана в корупция, пране на пари и рекет.

В книга, публикувана през 1999, новият кмет на Рио нарича хомосексуалността „зло“, а Римокатолическата църква – „демонична“.

Бразилия е прогресивна по отношение на правата на ЛГБТ хората, като им дава право да сключват брак и провежда един от най-мащабните прайд паради в света. В същото време обаче, страната е печално известна с най-големия брой убийства на транс хора в целия свят – почти половината от всички такива.