ХОМОСЕКСУАЛНИТЕ МИСЛИ „СА СЪЩЕСТВЕНА ЧАСТ ОТ ЕВОЛЮЦИЯТА“

Ново проучване заключва, че хомосексуалните мисли са важна част от човешката еволюция.

Проведеното в университета в Портсмут изследване твърди, че хомо-еротичните мисли имат „обществена полза“ и ни помагат да се свържем с хора от същия пол, поведение, което може да бъде проследено назад до най-ранните човешки същества.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Хомосексуалните мисли също са по-вероятни при мъже и жени, които имат по-високи нива на хормона прогестерон. Хормонът е свързан с принадлежността и следователно е важен за развитието на еднополови приятелства.

Д-р Диана Флейшман, автор на доклада от проучването, казва, че е искала да изследва защо хомосексуалността „продължава да съществува“, въпреки че няма връзка с възпроизвеждането и еволюцията.

Тя споделя: „От еволюционна гледна точка имаме склонност да мислим за сексуалното поведение като за средство с една единствена цел – възпроизвеждане. Въпреки това, тъй като сексуалното поведение е интимно и приятно, при много видове (включително не хуманоидни примати) то се използва за спомагане формирането и поддържането на социални връзки.

„Това е видно за всеки при романтични двойки, които се свързват чрез ангажиране в сексуално поведение, дори когато не е възможно възпроизвеждане. Наличието на известно привличане към противоположния пол е тип на адаптивно поведение и при всяко адаптивно поведение ще видите крайности на спектъра. Затова някои хора ще бъдат привлечени само към членовете на същия пол.

„Но изследването показва, че наличието изключително само на хетеросексуални мисли е недостатък – по-добре е да си поне малко привлечен от противоположния пол“, добавя тя.

Като част от проучването участниците са помолени да отговорят на въпроси за техните чувства относно целуване на хора от същия пол, след което е направено сравнение на нивата на прогестерона в слюнката им.

Професор Герард Конуей от Унивърсити Колидж в Лондон е оспорил връзката с прогестерона, но отбелязва, че „обществената полза“ на хомосексуалността е „достоверна“.

Изследването на д-р Флейшман е публикувано в списание „Архив на сексуално поведение“.