ХОЛИВУД НЕ ПРЕДСТАВЯ ДОБРЕ ЛГБТ ОБЩНОСТТА

От ново изследване на организацията GLAAD, фокусиращо се върху представянето на ЛГБТ общността във филмите на големия екран става ясно, че седемте най-големи филмови студиа в САЩ са се провалили във включването на ЛГБТ персонажи в продукциите си. От 102-та филма, излезли на екран през 2013 г. в Америка, само 17 включват герои, които се определят като гей, лесбийки, бисексуални и транссексуални. Повечето от тези герои са участвали във филмите за минимално кратко време и често са били обект на шега.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

„Липсата на важни ЛГБТ персонажи в мейнстрийм филмите, в допълнение на остарелия хумор и стереотипи, предполагат, че големите холивудски студиа причиняват повече вреда, отколкото добро, когато става въпрос за световно разбиране на ЛГБТ общността,” казва президентът на GLAAD Сара Кейт Елис. „Тези студиа имат очите и ушите на милиони публика и трябва отразяват истинската структура на нашето общество, а не да насаждат омраза и предразсъдъци срещу ЛГБТ хората.”

Докато филмовата индустрия изостава по тази скала, телевизията продължава да отбелязва малък, но все пак последователен наредък. От GLAAD посочват още, че в Холивуд все още студиата и сценаристите се обвиняват взаимно – едните, че не получават сценарий с ЛГБТ герои, а другите, че студиата не искат сценарий с ЛГБТ персонажи в тях.