ХОЛАНДСКИ ХЕТЕРО ПОЛИТИЦИ, СПОРТИСТИ И ПОЛИЦАИ СЕ ХВАНАХА ЗА РЪЦЕ СРЕЩУ ХОМОФОБИЯТА

Миналия уикенд гей двойка бе нападната и пребита от банда младежи в холандския град Арнем. Съпрузите Jasper Vernes-Sewratan и Ronnie Sewratan-Vernes вървели по улица късно вечерта, когато били нападнати от група хулигани, крещящи хомофобни обиди. Двамата мъже били приети по спешност в болница. Един от тях е с четири избити зъба и разцепена устна.

Jasper Vernes-Sewratan и Ronnie Sewratan-Vernes

Четирима младежи, трима от които на възраст между 14 и 16 години, се предадоха на полицията в понеделник сутринта. Преди това са били заловени други двама, на 14 и 20 години. Според жертвите, нападателите им са от марокански произход.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Подобни инциденти са рядкост в Холандия, затова случаят предизвика широк обществен отзвук и провокира вълна от подкрепа за гей хората. Политици, спортисти, полицаи и дори холандския крал се включиха в спонтанна инициатива, с която стотици хетеро хора от цялата страна изразиха подкрепа, снимайки се ръка за ръка с човек от своя пол.

Сред участниците в инициативата с хаштаг #AlleMannenHandInHand (всички мъже ръка за ръка) бе заместник министър-председателят на Холандия, Lodewijk Asscher, лидерът на водещата политически партия Democrats 66, Alexander Pechtold, и бившият треньор на националния отбор но футбол, Bert van Marwijk.

Към тях се присъединиха служители в дипломатическите мисии на Холандия в ООН и във Великобритания, полицаи, пожарникари, служители на Червения кръст, футболисти, ученици и хора от всякакви сфери и възрасти.