Холандските влакове ще посрещат ‘пътници’ вместо ‘дами и господа’

Ръководството на холандските железници NS обяви, че скоро клиентите им ще започнат да получават съобщения, започващи с „Уважаеми пътници“, вместо „Дами и господа“. Компанията следва примера на лондонското метро, което реши да използва полово неутрални изрази като „Здравейте на всички“. А само преди няколко дни общинският съвет на Амстердам представи нови инструкции, които приканват служителите на всички общински служби да използват обръщения като „амстердамци“, вместо „дами и господа“.

В прес-съобщението на NS, от компанията се шегуват, че първо обмисляли да използват „Дами и господа, момчета и момичета, ЛГБТКИА+“, но решили, че е твърде дълго и тромаво. Затова избрали „Уважаеми пътници“, което ще използват не само в съобщенията, но и в писмена кореспонденция.

 
L’N’Q: House & Disco
 

„Промяната е малка, но логична. Защо да не наричаме хората като онова, което реално са за нас, а именно ‘уважаеми пътници’? Нашият железопътен екип иска всички да се чувстват добре дошли. Също така мислим, че в наши дни ‘дами и господа’ звучи твърде формално,“ заяви директорът на NS, Roger van Boxtel.

Според Marco Altena от Trainbow, асоциация, която промотира многообразие в NS, решението е много обнадеждаващо. „Групата на трансполовите хора придобива повече видимост и това (решение) има голяма символична стойност. Всички се чувстват приобщени с новото обръщение, включително хората, които не се чувстват нито ‘дами’, нито ‘господа’.“

От 10 декември, когато влиза в сила новотото разписание на влаковете, всичките 24 000 автоматично генерирани съобщения в холандските влакове и гари ще бъдат адаптирани. Служителите в бързите влакове, които сами отправят съобщенията, ще бъдат помолени да използват новото обръщение.