ХОЛАНДИЯ ОБМИСЛЯ ДЕЦАТА ДА МОГАТ ДА ИМАТ ДО ЧЕТИРИМА ЗАКОННИ РОДИТЕЛИ

Семейното законодателство в Холандия има нужда от драстични изменения, за да отговори на действителните нужди на съвременните семейства, обяви правителствена комисия под ръководството на бившия кмет на Утрехт, Алейс Волфсън.

По специално, законът трябва да отрази факта, че децата могат да имат повече от двама родители. Все повече деца растат в нетрадиционни семейства с множество родители. „Семейства с един родител, семейства с гей родители, обединени семейства… комисията настоява за законови гаранции за правата на децата във всички тези ситуации,“ се казва в доклада, представен на министъра на правосъдието в сряда.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Евентуалното законово уреждане на семейства с повече от двама родители би било прецедент в световната практика. Холандия обаче, не се страхува да инициира социални революции – преди 15 години тя стана първата страна в света, дала брачни права на еднополовите двойки.

Генетичното и законното родителство отдавна не са едно и също нещо, и това може да създаде сериозни практически и емоционални проблеми, твърди комисията. Докладът, чието изготвяне отнело две години и половина, съдържа 68 предложения за по-адекватна защита на децата.

Например, децата трябва да могат да имат до четирима законни родители, които да формират най-много две отделни домакинства. Осиновените деца трябва да могат по-лесно да проследяват произхода си. В случаи на развод, децата на възраст от 8 години нагоре трябва да имат думата относно това с кой родител ще живеят. В момента прагът е 12.

Комисията препоръчва семействата с множество родители да бъдат задължени да изготвят формален договор, описващ условията по „грижата за детето, основното му местожителство, финансовите отговорности и фамилното име.“ Тези семейства също така трябва да са подготвени за факта, че не всички държави ще признаят семейната им ситуация. Комисията казва, че правителството трябва да предложи многообразието на съвременните семейства за обсъждане на международно ниво.

Много еднополови двойки избират да „съродителстват“, т.е. да отглеждат деца заедно с други двойки. Това обикновено се случва с една двойка мъже и една двойка жени. Примери за този модел има и в България, но семействата не желаят медийно внимание.