Хиляди се включиха в Истанбул Прайд въпреки полицейското насилие

Въпреки официалната забрана и заплахите на властите да арестуват всеки „който изглежда гей“, Истанбул Прайд се състоя вчера. За поредна година ЛГБТ+ общността се опълчи на хомфобната градска управа и излезе на улицата, за да заяви гордостта и човешкото си достойнство.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

В съобщение, публикувано във Facebook страницата на прайда, се казва: „Това шествие се организира в отговор на насилието и дискриминацията, подхранвани от решението на настоящата управа.“

„Тук сме и тази година, както всяка година“, добавиха те.

Въпреки заплахата на полицията да арестува всеки, „който изглежда гей, носи дъги или ярки женски цветове или твърде къси панталони“, хиляди излязоха на улиците на турската столица. Шествието обаче не продължи дълго, защото полицията отново се намеси. Полицаи преследваха и арестуваха участници по улиците, като и тази година използваха гумени куршуми срещу шестващите.

Организаторите обаче, бяха твърдо решени да стигнат до символичния площад Таксим и да прочетата там своя декларация. И успяха.

Истанбул Прайд бива забранен вече четири поредни години, въпреки, че хомосексуалността не е срещу закона в Турция. Но всяка година организаторите и смели участници шестват напук на заплахите, полицейското насилие и арестите.

Положението на турската ЛГБТ+ общност в последните години бързо се влошава. Освен забраната на прайда в Истанбул, а неотдавна столицата Анкара наложи пълна забрана на всякакви ЛГБТ+ събития.