ХВЪРЛЕТЕ БУКЕТА… НА БОКЛУКА!

Изминалата седмица не може да се нарече успешна в битката за равенство в световен мащаб. Върховният съд на Индия, най-многобройната демократична страна в света, върна часовника на човешките права със 150 години назад, като възстанови забраната върху секс с партньор от същия пол. Забраната беше отменена през 2004 г., обявявайки за противоконституционна част от закон от 1860 г., забраняващ „плътски сношения с мъж, жена или животно, против реда на природата“.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Шокиращото решение за връщане на закона идва след искане на религиозни групи, които осъждат хомосексуализма, и е изненада за всички, особено в светлината на други прогресивни решения на правителството през последните години. Социалният антрополог Санджей Сривастава коментира пред BBC, че решението е странно. „Как може съдът да отнеме фундаментално право, което вече е било дадено на хората? Това е голяма пречка за гей обществото и прави Индия много глупава в световен мащаб!“

В Австралия също няма да се хвърлят букети, защото страната отмени закона за легализация на еднополовите бракове, приет от Австралийската столична територия. Според магистратите приетият в Канбера закон противоречи на федералното законодателство и по-специално на Закона за брака от 1961 г., определящ брака като „съюз между мъж и жена“.

По мнението на Върховния съд, окончателното решение за легализацията на еднополовите бракове е в компетенцията на парламента.

По-рано т.г. Австралийският парламент разгледа законопроекта за легализация на гей-бракове и не го одобри.
Законът бе приет в законодателната асамблея на Австралийската столична територия на 22 октомври т.г. Така територията стана първият регион в страната, обявил еднополовите бракове за законни. Подобни намерения имаха и други австралийски територии, като Тасмания и Нов Южен Уелс.

Въз основа на приетия закон, до момента в Австралийската столична територия са регистрирани 27 еднополови брака. Съгласно решението за отмяна на Върховния съд обаче, сега те би трябвало да бъдат анулирани.