ФОТОПРОЕКТЪТ „БРАДАТИ ГРУБИЯНИ“ ОТКРИВА SOFIA PRIDE ART WEEK

Какво се получава, когато събереш 20 брадати мъже и добавиш един тон брокат? Медитация върху изразяването на пола и поредица страшно впечатляващи фотографии.

Когато фотографът Марк Лийминг за пръв път видял в интернет снимки на мъже с брокат в брадите си, той останал озадачен. „Доста ми допадна идеята за разширяване и размиване на границите между стереотипите за женственост и мъжественост,“ разказа той пред Huffington Post. Така се родила фотосерията „Bearded Brutes“. Проектът, който изследва широк диапазон от изражения на пола, включва 20 различни мъже с ярко блещукащи бради.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Провокативните фотографии ще бъдат представени за първи път в България в рамките на Sofia Pride Art Week 2016. Изложбата ще се състои в новото коуркинг пространство „Малките 5” на ул. „Хан Крум“ № 3, като официалното откриване е на на 14 юни, вторник, от 18.30 ч.

НАЧАЛОТО НА ПРОЕКТА

„Започнах да виждам снимки на мъже с брокат в брадите миналата есен. Те веднага приковаха вниманието ми, защото бляскавият ефект винаги ме е привличал. Особено когато бях дете – всяка неделя пребърквах кутията с бижута на майка ми, изсипвах съдържанието и му се любувах. Така реших да се пробвам и да създам няколко портрета на приятели, но с пълен грим.

Доста ми допадна идеята за разширяване и размиване на границите между стереотипите за женственост и мъжественост. Бях гледал доста епизоди на “RuPaul’s Drag Race” и запалих много от приятелите ми по шоуто. Просто се влюбих във всичко в него – костюмите, грима, перуките и дрязгите! Исках да пробвам. Бях се обличал в драг в късните ми тийн години – съвсем бегъл опит – но сега исках да го направя както си трябва. Започнах да гледал онлайн ръководства за полагане на грим и упражнявах уменията си върху себе си.

Когато наближи стартът на „Bearded Brutes“, реших, че ще използвам новопридобитите си умения върху всички модели. Резултатът е поредица от пъстри, кичозни, поп-арт, разбиващи половите стереотипи портрети. Всеки един от тях има собствена история. Никой не е избран случайно, всеки изразява избрания модел.

Mark-Leeming-1

ПРЕСЕЧНАТА ТОЧКА МЕЖДУ ИЗКУСТВО И ИДЕНТИЧНОСТ

Исках да покажа гей мъжете по двусмислен начин. Разбира се, веднага виждаш, че са мъже, но с добавен щрих игривост и кич. През последните няколко години навлизам все по-дълбоко и по-дълбоко в общността на драг изпълнителите. Онова, което правят всеки уикенд, е изкуство в най-чист вид. Те не просто слагат чифт мигли и евтина перука – това е кохерентна, внимателно планирана проекция на живо изкуство. Предполагам, че тяхното въздействие се е отпечатало върху стила ми и това оформи крайния вид на „Bearded Brutes“.

В наши дни има толкова много натиск да се впишеш в половите очаквания. Но защо? Защо трябва да си лепим етикети като гей, би, транс, хетеро, полово неутрален и т.н.? Обществото като цяло играе голяма роля в принуждаването на хората да решат какви са и какви не са. Не, благодаря, това не е за мен. Мисля си, че понякога опитите да се впишеш убиват творчеството и растежа. Нещо, заради което се чувствам късметлия и за което съм благодарен, е, че имам възможността да се движа сред творчески типове, които никога не си поставят етикет. Да си в пространство, свободно от етикети, е мното отрезвяващо преживяване.

Mark-Leeming-3

ВЪЗДЕЙСТВИЕТО ВЪРХУ НАБЛЮДАТЕЛЯ

Вдъхновението за тези фотографии дойде от желанието ми да създам нещо, което, когато влезеш в галерията и видиш изложеното, те кара да ахнеш. Исках да са преливат от индивидуалност, цвят и характер. Те излъчват поп-арт кич – чувство, което обожавам. Светът се е превърнал в толкова тъмно и опасно място. Исках да върна светлината.

Mark-Leeming-7