Снимка: Nicole Cambre

ФОТОГРАФКА УЛОВИ ЧИФТОСВАЩИ СЕ МЪЖКИ ЛЪВОВЕ

Два мъжки лъва наскоро бяха заснети да се чифтосват в Ботсвана, пренебрегвайки лъвиците.

Никол Камбре е адвокатка и награждавана фотографка от Белгия, която през 2014 бе забелязана от National Geographic за своите природни кадри. Миналия месец, Камбре е била на сафари в Ботсвана, по време на което забелязала двата лъва.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

В интервю за HuffPost, фотографката каза: „Според водача ни, това поведение е започнало по-рано същата седмица. Тези натрапници прогонили лъвовете, а останалите лъвици се отправили към горите Мопани, които са труднодостъпни за коли. Само една лъвица е била забелязана в района, но лъвовете не проявили никакъв интерес към лъвицата, което води до предположението, че е бременна. Един от лъвовете носеше нашийник и според водача ни вероятно е дошъл от Намибия. За пръв път виждам хомосексуално поведение при лъвове, но след като се запознах с темата, научих, че не е толкова голяма рядкост.“

lions-botswana-1

Хомосексуалността при животните отдавна се обсъжда в научните среди. През 2012, списанието Yale Scientific публикува статия, в която се твърди, че хомосексуалността в природата е „много по-често срещана отколкото сме смятали“ и е възможно да включва повече от 10% от всички видове на планетата.

„Няма животински вид, при който да не е било наблюдавано хомосексуално поведение, с изключение на видове, които никога не правят секс,“ каза за Guardian зоологът Петер Бьокман.

Бележка: National Geographic има причина да смята, че един от лъвовете всъщност е брадата лъвица, макар да не разполага с безспорни доказателства.