ФИЛМЪТ ЗА TOM OF FINLAND СТЪПВА В СЕВЕРНА АМЕРИКА

 
Sofia Pride 2023
 

Биографичният филм за живота на финландския артист Touko Laaksonen, познат по целия свят като Tom of Finland, ще има своята американска премиера на престижния Tribeca Film Festival.

Laaksonen е пионер в изобразителното изкуство, чиито дръзки и провокативни творби помагат на много гей мъже по света да превъзмогнат хомофобията и да се освободят от общественото потисничество. Филмът хвърля светина върху консервативното възпитание на художника, разказвайки за живота му преди световната слава. Акцент е службата му в финландската армия по времето на Втората световна война и близките му отношения със сестра му във Финландия, където хомосексуалността се счита за престъпление от 1894 до 1971.

Световната премиера на “Tom of Finland” бе през януари, когато с него бе открит 40-ия Göteborg Film Festival в Швеция. Variety съобщи, че лентата на Dome Karukoski е била посрещната от публиката с „шумни овации“. Филмът бе представен от директора на фестивала, Jonas Holmberg, със силно политическа реч: „Нужно е да изземем алтернативните решения от проповедниците на омраза. В продължение на 40 години Göteborg Film Festival предоставя алтернатива на преобладаващата филмова култура и показва алтернативни филми, които иначе не биха достигнали публиката в Швеция.“

“Tom of Finland” вече върви по кината в Северна Европа. Не е ясно кога ще получи широко разпространение в останалите части на света.

My Cart Close (×)

Твоята количка е празна
Към магазина