ФИЛМИТЕ В ШЕСТИЯ ЕЖЕГОДЕН SOFIA PRIDE FILM FEST

За шеста поредна година ще се проведе Sofia Pride Film Fest, който представя на българските зрители безплатно филми на ЛГБТИ тематика. Тазгодишното издание на фестивала ще започне на 4 юни и ще продължи до вечерта преди прайд шествието на 10 юни.

Селекцията включва 6 филма от различни жанрове и държави, сред които Израел, Италия и Китай. Както винаги, входът за прожекциите е безплатен. Пълната програма, синопсиси и трейлъри на филмите ще намерите по-долу:

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

„А сега кой ще ме обича?“ (Who’s Gonna Love Me Now?), 04.06, 19:00 часа, Дом на киното в София

Откриването на Sofia Pride Film Fest 2017 ще започне с лентата „А сега кой ще ме обича?“ Филмът показва историята на 21-годишния Саар, който е изключен от религиозния кибуц и бяга в Обединеното кралство. Там създава ново семейство с Лондонския хор на гей мъжете. След 19 години Саар отново се свързва със старото си семейство с надежда за помирение. Лентата може да се похвали с „Награда на публиката“ от Филмов Фестивал в Краков.

„Ариана“ (Arianna), 05.06, 20:30 часа, Кино „Одеон“ в София

Ариана е на 19 години и все още няма цикъл. А хормоните, които гинекологът й е предписал, нямат особен ефект върху развитието й. През горещите летни следобеди, прекарани на старата семейна вила в Тоскана, тя започва да задава въпроси за тялото и миналото си, за да открие най-накрая истинската природа на своята сексуалност и идентичност. Филмът има Златен Глобус за най-добра актриса, награда за най-добра актриса в дебютен филм от Филмов Фестивал във Венеция и 2-ро място за най-добър документален филм от ЛГБТ Филмов Фестивал в Бостън.

„Бараш“ (Barash), 06.06, 20:30 часа, Кино „Одеон“

Наама Бараш е на 17 – харесва алкохола, наркотиците и купоните с приятели. Така избягва дома си, където родителите й винаги се карат, и сестра си – бунтарка, която един ден изчезва от армията. Щом в училището се появява ново момиче, Бараш се влюбва за първи път и интензивността на това преживяване едновременно я обърква и дава нов смисъл на живота й. Лентата печели наградата за най-добър филм от Филмов Фестивал Outview 2016.

https://www.youtube.com/watch?v=i3zVTGQfdHc

„Истинско момче“ (Real Boy), 07.06, 20:30 часа, Кино „Одеон“

„Истинско момче“ е интимна история на едно семейство в момент на голяма промяна. Докато 19-годишният Бенет Уолъс навлиза от тийнеджърство в зряла възраст и осъзнава половата си идентичност, майка му преминава от съпротива до приемане на своя транс син. По този път, майка и син откриват подкрепа в своите общности, напомняйки ни, че семействата не са само даденост, а въпрос на избор. Филмът има няколко награди за най-добър документален филм награда на журито, най-добър филм, награда на публиката, най-добър режисьор.

„Навътре в китайския гардероб“ (Inside the Chinese Closet), 08.06, 21:00 часа, Кино „Одеон“

В отчаян опит да оправдае очакванията на родителите си, Анди започва да издирва лесбийка, за която да се ожени, а Чери търси да осинови бебе. Като хомосексуални в Китай, Анди и Чери са в постоянен сблъсък с очакванията на обществото и семействата си, но и двамата са решени да направят нещата „по своя начин“.

„Кики“ (Kiki), 09.06, 19:00 часа, Дом на киното

Sofia Pride Film Fest 2017 ще завърши с „Кики“. С изключително интимен и визуално дръзък подход, лентата ни разкрива едно неочаквано и безопасно пространство за “vogueing”, създадено и ръководено от цветнокожи ЛГБТ млади хора, които не спират да изискват своето щастие и политическа сила. Това е една вълнуваща история за порастването, взаимопомощта, издръжливостта и силата на изкуството да променя света. Филмът има награда Теди за Най-добър документален филм от Берлинале.