Феминистки химн от Израел спечели Евровизия

Израел спечели Евровизия 2018 с песен за женско овлястяване в разгара на #MeToo движението. Netta Barzilai направи енергично изпълнение на „Toy“, което събра 529 точки, изпреварвайки денс хита на Кипър.

Певицата, известна просто като Netta, отдавна бе сочена за фаворит. Видеото към песента беше събрало 25 милиона гледания в YouTube преди началото на големия финал в събота.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Тематичното парче, включващо пилешки звуци, гласи: „Жена-чудо, никога не забравяй / Ти си божествена и той ще съжалява / Той е bwoka-mhm-bwokbwokbwok-mhm момче“ и „Аз не съм ти играчка / Глупаво момче“.

25-годишната изпълнителка вече получи награда от OUTtv, след като спечели гласуване сред ЛГБТ+ феновете на песенния конкурс.

Не всички обаче, са впечатлени от победилата песен. Някои обвиниха Netta в културно присвояване, заради азиатската й стилистика.

Самата певица описва парчето си така: „Мисля, че песента е #MeToo, но тя е овластяваща песен за всички и всеки може да открие себе си в нея. За мен, когато я пея, мисля за тормоца и хората, които се опитват да те съборят, защото се страхуват от теб.“