ФБР РАЗКРИ ПОДРОБНОСТИ ОКОЛО МАСОВИЯ РАЗСТРЕЛ В ОРЛАНДО

 
Sofia Pride 2023
 

Дебатът за това какво е мотивирало стрелеца в Орландо – омраза, фанатизъм, или и двете – не получи отговор по време на новото публично изявление на ФБР. Но сега знаем повече за начина, по който Омар Матийн е искал да изглежда пред света.

ФБР е провело над 500 разпита, събрало е над 600 улики от клуб Pulse и е получило хиляди сигнали от граждани. Въпреки това, няма никакви данни, че действията на Матийн са били дирижирани от терористична организация, казаха от агенцията.

По въпроса за сексуалността на Матийн, помощник специален агент Рон Хопър заяви: „Тези предположения все още биват разследвани и до момента не сме стигнали до категорично заключение.“

От транскрипцията на 50-секундно обаждане до спешния телефон 911 разбираме, че стрелецът е заявил подкрепата си за ИДИЛ. По-голямата част от репликите му са на арабски, включително „В името на милостивия Бог“, „Слава на Бог и нека молитви и мир спохождат пророка на Бог“ и „Заклевам се във вярност на [цензурирано], нега Бог го закриля“.

Хопър каза, че ФБР няма да публикува записа, но той самият го е чул и определя тона на убиеца като „смразяващо спокоен“.

Матийн е имал три разговора със спец части, обучени да преговарят с терористи. В тях той излъгал, че е заложил експлозивни устройства и казал, че „в следващите дни ще видите още много подобни действия“.

В 5:02 сутринта, отряд за бързо реагиране взривил дупка в стената на клуба и с помощта на брониран автомобил нахлул вътре. Смъртта на Матийн била обявена 13 минути по-късно.

Полицейското управление на Орландо многократно потвърждава, че по време на тричасовата обсада в клуба не е имало изстрели. В същото време полицията е обикаляла из сградата и е извеждала криещи се хора.

„Убеден съм, че в онази нощ (полицаите) са спасили много, много, много животи,“ каза началникът на управлението Джон Мина.

My Cart Close (×)

Твоята количка е празна
Към магазина