ФБР РАЗКРИ ПОДРОБНОСТИ ОКОЛО МАСОВИЯ РАЗСТРЕЛ В ОРЛАНДО

Дебатът за това какво е мотивирало стрелеца в Орландо – омраза, фанатизъм, или и двете – не получи отговор по време на новото публично изявление на ФБР. Но сега знаем повече за начина, по който Омар Матийн е искал да изглежда пред света.

ФБР е провело над 500 разпита, събрало е над 600 улики от клуб Pulse и е получило хиляди сигнали от граждани. Въпреки това, няма никакви данни, че действията на Матийн са били дирижирани от терористична организация, казаха от агенцията.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

По въпроса за сексуалността на Матийн, помощник специален агент Рон Хопър заяви: „Тези предположения все още биват разследвани и до момента не сме стигнали до категорично заключение.“

От транскрипцията на 50-секундно обаждане до спешния телефон 911 разбираме, че стрелецът е заявил подкрепата си за ИДИЛ. По-голямата част от репликите му са на арабски, включително „В името на милостивия Бог“, „Слава на Бог и нека молитви и мир спохождат пророка на Бог“ и „Заклевам се във вярност на [цензурирано], нега Бог го закриля“.

Хопър каза, че ФБР няма да публикува записа, но той самият го е чул и определя тона на убиеца като „смразяващо спокоен“.

Матийн е имал три разговора със спец части, обучени да преговарят с терористи. В тях той излъгал, че е заложил експлозивни устройства и казал, че „в следващите дни ще видите още много подобни действия“.

В 5:02 сутринта, отряд за бързо реагиране взривил дупка в стената на клуба и с помощта на брониран автомобил нахлул вътре. Смъртта на Матийн била обявена 13 минути по-късно.

Полицейското управление на Орландо многократно потвърждава, че по време на тричасовата обсада в клуба не е имало изстрели. В същото време полицията е обикаляла из сградата и е извеждала криещи се хора.

„Убеден съм, че в онази нощ (полицаите) са спасили много, много, много животи,“ каза началникът на управлението Джон Мина.