Фандъкова се ангажира да подкрепи сигурността на София Прайд на среща с организаторите

Кметът на столицата Йорданка Фандъкова се срещна с организационния комитет на София Прайд, за да обсъдят предстоящото единайсто издание на най-голямото ежегодно правозащитно събитие в България.

Представители на организациите GLAS, Действие, Билитис и Български хелзинкски комитет (БХК) запознаха Фандъкова с подготовката на събитието, както и с активностите от културния календар и филмовия фестивал, предхождащи прайда. На срещата столичният кмет изрази подкрепата си и се ангажира както всяка година общината да се погрижи за мирното и безпроблемно протичане на събитието.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

За първа година София Прайд ще организира и съпътстваща спортна програма. Първото събитие от нея ще бъде 3-километрово бягане по двойки, което ще се проведе на 19 май, съфинансирано от програмата за спортни събития и младежки форуми на Столична община.

На знаковата среща кметът Йорданка Фандъкова обърна внимание на нуждата от преодоляване на агресията и противопоставянето в обществото, като поощри дейностите на трите организациите в тази посока. Тя прие покана да посети новооткрития ЛГБТИ център „Рейнбоу хъб“, където представители на общността могат да се събират и да получават консултации и подкрепа.

На срещата беше потвърдено, че тази година София Прайд ще се проведе пред Паметника на съветската армия на 9 юни. Новост ще бъде началният час – 16 ч., когато ще стартира музикалната програма на прайда. За първи път множество организации и бизнеси ще се включат със свои тематични щандове на място. Така всички желаещи ще могат да прекарат цял цветен следобед заедно преди началото на шествието в 19 ч.