УЧИЛИЩЕ ЗА ЛГБТ УЧЕНИЦИ МОЖЕ ДА ОТВОРИ ВРАТИ ДО ТРИ ГОДИНИ В МАНЧЕСТЪР

Първото училище в Англия за лесбийки, гей, бисексуални и транссексуални млади хора може да отвори врати до три години. Специализираното държавно училище ще бъде базирано в центъра на Манчестър и ще помогне на 40 ученици от страната, които са подложени на дискриминация в обикновени учебни заведения.

„Става въпрос за спасяване на човешки животи,“ казва пред в-к Guardian Амилия Лий, стратегически директор на ЛГБТ организацията Youth North West, която седи зад проекта. “Независимото от законите, които се твърди, че защитават гей хората от хомофобски тормоз, истината е, че специално в училищата, тормозът е все още невероятно често срещан и кара младите хора да се чувстват изолирани и отчуждени, което често води до бягства от училище, а в най-лошия сценарий – до самоубийство.“

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Лий посочва примера с 14-годишната Елизабет Лоу, която се обеси в парк в Манчестър миналата година, от страх да каже на родителите си, че е гей. „Не става дума за създаване на малък, безопасен енклав, далеч от истинския свят. Ние работим с 9000 ученици и 1000 учителя всяка година, за да им помогнем в образоването за хомосексуалността,“ допълва още Лий. Училището ще цели да помогне на ЛГБТ млади хора, но ще бъде отворено и за други деца и млади родители, поставяйки си за цел да не бъде изключващо, а приобщаващо.

Една учебна година в училището, финансирана от държавата, ще струва 16 000 паунда, толкова, колкото и в други специализирани училища. Но според Youth North West ще спестява близо 1.3 милиона паунда за други консултантски услуги и помощ на деца в риск.

Примерите на деца, които напускат училище, подложени са на ежедневен тормоз и не получават никаква подкрепа от учителите си изобилстват не само в Англия, но и в цяла Европа.

Идеята среща и противници от други ЛГБТ организации, които смятат, че подобни училища не са решение на проблема и е по-съществено учебната среда във всяко едно обикновено училище да бъде по-безопасна и толерантна, за да се изтръгне хомофобията от тях.