Учени откриха, че еднополовите двойки са по-щастливи от разнополовите

След като разпитали повече от 25 000 британци и 9000 австралийци, учени от Куинсландския университет открили, че еднополовите двойки са по-щастливи във връзките си от разнополовите.

Francisco Perales и Janeen Baxter заключват, че „качеството на връзките на еднополовите двойки е също толкова високо колкото това на хетеросексуалните връзки във Великобритания и по-високо в Австралия“. И в двете страни най-проблемни са интимните взаимоотношения на бисексуалните хора.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Резултатите едва ли са приложими в контексти като българския, където ЛГБТИ хората живеят в изключително хомофобна среда.

Учените предполагат, че една от причините гей мъжете и лесбийките да имат по-щастливи семейства е защото изразходват по-малко енергия за придържане към стереотипните полови роли. Те също така пишат, че „индивидите в еднополови двойки (особено лесбийките) са по-справедливи в разпределянето на домашните задължения, включително грижата за децата“.

Хетеро хората често утвърждават половите си роли във връзките си, което според авторите може да доведе до неравно разпределение на труда. „Неравното тегло на домашния труд се свързва с по-нестабилни взаимоотношения, включително конфликти и развод,“ обясняват те, обосновавайки се с предишни изследвания.

Perales и Baxter обясняват, че откритията им подкрепят изравняването на правата на гей и хетеро двойките. „Нашите резултати предлагат твърдо доказателство срещу дълбоко вкоренените и погрешни социални схващания, че еднополовите връзки са конфликтни, нещастни и дисфункционални,“ заключват те.

Друг акцент в доклада са резултатите, които „подчертават нуждата от повече внимание за бисексуалните индивиди като отделна група“. Множество други изследвания показват, че бисексуалните са по-неудовлетворени от живота си спрямо останалите групи в ЛГБТИ общността.