Учени откриха доказателство, че хомосексуалността е генетично заложена

Ново научно проучване предлага вероятно доказателство, че гените на гей мъжете се различават от тези на хетеро мъжете. Докладът, публикуван в журнала Scientific Reports, е изготвен от NorthShore University HealthSystem Research Institute в щата Илинойс, САЩ.

В изследването участвали 1077 гей мъже и 1231 хетеро мъже, основно от европейски произход. Всеки от тях бил подложен на генетично изследване, наречено GWAS.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Психиатърът Алън Сандърс, главен автор на изследването, каза пред Daily Mail: „Тъй като сексуалността е жизненоважна част от човешкия живот, както за индивида така и за обществото, е важно да разберем развитието и изразяването на човешката сексуална ориентация.“

Учените открили, че хромозоми 13 и 14 съдържат разликата между гей и хетеро мъжете. От предишни изследвания е известно, че размерът на регион SLITRK5 на хромозома 13 зависи от сексуалната ориентация на човека. Хромозома 14 се свързва основно с проблеми с щитовидната жлеза, но е била наблюдавана връзка и със сексуалната ориентация.

Макар новите открития да потвърждават, че тези хромозоми играят роля във формирането на сексуалността, все още не е ясно как точно.

Авторите признават, че размера на извадката е малка и са нужни допълнителни изследвания с по-големи и по-разнообразни извадки.