УЧЕНИ: МЕЖДУНАРОДНИТЕ СЪДИЛИЩА МОГАТ ДА ПРИТИСНАТ ЕВРОПА ДА ЗАЩИТИ ГЕЙ ДВОЙКИТЕ

Правният факултет на Лайденския университет в Холандия и френският Институт за изследване на населението публикуваха подробна база данни и сравнителен анализ на правната ситуация на еднополовите двойки в страните-членки на Европейския съюз.

Резултатите показват, че в съюза като цяло има съществено подобрение и повод за оптимизъм. С три изключения – България, Румъния и Полша. Сайтът Sofia Globe коментира данните така: „В това отношение, тези три държави все още не са достигнали настоящия век.“

 
L’N’Q: House & Disco
 

Авторите на изследването открили, че почти всички страни от ЕС са съгласни, че еднополовите двойки трябва да се ползват със законова защита. 21 от 28-е членки вече предоставят право на брак или граждански съюз. „Съдът на ЕС може да се възползва от тази ясна тенденция и да отсъди, че всичките 28 страни-членки трябва да признаьт еднополовите бракове, сключени в други страни-членки – поне в контекста на свободното движение и ивиграцията,“ коментира холандският професор Kees Waaldijk.

Прогрес е зебалязан и на континентално ниво. „Растящият консенсус може да помогне на Европейския съд по правата на човека да реши най-малкото какви законови защити трябва да бъдат осигурени на еднополовите двойки във всичките 47 държави в Съвета на Европа“, каза професор Waaldijk.

Изглежда, че някои държави, сред които България, имат нужда от натиск. В противен случай няма изгледи за промяна в скоро време.