Снимка: Getty

УНГАРИЯ БЛОКИРА ЕВРОПЕЙСКО СПОРАЗУМЕНИЕ СРЕЩУ ХОМОФОБИЯТА

Европейско споразумение за превенция на дискриминацията срещу ЛГБТИ хората беше блокирано от Унгария. Това съобщи сайтът Pink News.

Холандското правителство, което в момента председателства Съвета на Европейския съюз, представи за разглеждане проектоспоразумение, приканващо Европейската комисия към действия за борба с хомофобията и трансфобията, подпомагане на инициативи за постигане на равенство, и засилване на усилията за събирана на информация за положението на ЛГБТИ гражданите.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Споразумението е било прието радушно от повечето страни-членки, като само Латвия, Литва и Полша са имали възражения, но по-късно са ги оттеглили.

Приемането на споразумението беше възпрепятствано от Унгария, която използва правото си на вето.

В съобщение от крайнодясното правителство на страната се казва: „Унгария не е в състояние да се съгласи със списъка с действия в подкрепа на равенството на ЛГБТИ хората.“

В проектоспоразумението има точка, която изрично гласи, че е важно „да бъдат уважавани националните идентичности и конституционните традиции на държавите-членки, както и компетенцията на държавите-членки в сферата на семейното право… [успоредно с] зачитането на основните права на ЛГБТИ хората.“

Изглежда, че унгарското правителство не мисли, че такъв баланс е възможен.

Снимка: Getty Images