Умираща от рак жена стана една от първите гей булки в Австралия

Неизлечимо болна жена от Австралия, на която й остават едва няколко месеца живот, успя да се ожени за своята дългогодишна партньорка.

Брачното равенство в Австралия стана факт в началото на месеца, но първите сватби се очакват през януари, заради стандартното едномесечно предизвестие, нужно за сключване на брак в страната. Няколко двойки обаче, бяха освободени от предизвестието и така успяха да се възползват от новопридобитите си права дни след окончателното парламентарно гласуване.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

53-годишната Cas Willow стана една от първите гей булки в страната, когато си каза „да“ с 56-годишната Heather Richards. Двете жени споделят живота си вече 17 години.

Willow страда от рак, който вече има метастази в мозъка й. Промяната в закона дойде навреме, за да може тя да сбъдне мечтата си малко преди да умре. Двойката беше бракосъчетана в понеделник на малка церемония в раковата болница Peter MacCallum Cancer Centre, където Willow прекарва последните си дни.

Младоженките отказаха лични подаръци. Вместо това, те помолиха близките и приятелите си да дарят средства на болницата, на която са изключително благодарни. В отговор, премиерът на щата Виктория, Daniel Andrews, направи щедро дарение от 50 000 австралийски долара, а онлайн инициатива е събрала още хиляди.

Willow, която е в инвалидна количка, положи усилия, за да изглежда ослепително. Тя носеше най-красивата си рокля. Служители на болницата отделиха от свободното си време, за да й помогнат да се приготви, както и за бързата организация на радостното събитие.

Вече нейна съпруга, Heather Richards сподели: „Тя винаги е била до мен, винаги е била моя партьорка, довереничка и сродна душа. Да мога да продължа живота си по-нататък, казвайки, че тя е била моя съпруга, вместо просто партньорка, слага един вид завършек на връзката ни.“

Кратък новинарски репортаж за емоционалното събитие можете да видите по-долу: