УКРАЙНА МОЖЕ ДА СЕ РАЗДЕЛИ С ЕВРОВИЗИЯ

Съществува реална вероятност Украйна да изгуби правото си да домакинства следващото издание на Евровизия. Решението ще бъде взето по-късно тази седмица.

Страната, спечелила песенния конкурс, традиционно получава честта да бъде домакин на следващото издание. След победата на кримската певица Джамала през май, украинската телевизия NTU пое щафетата.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Подготовката обаче, върви с притеснително бавни темпове. Дори оповестяването на града-домакин бе забавено три пъти, заради вътрешни раздори. Освен това, NTU изпитва затруднения да покрие инфраструктурните разходи, свързани с конкурса, който привлича хиляди гей фенове в града-домакин всяка година.

Законодателите приеха специален закон, с който осигуриха финансиране за Евровизия, но миналия месец генералният директор на NTU подаде оставка в знак на протест срещу растящата цена на конкурса. В отнорено писмо той предупреди, че тежестта от домакинстването на Евровизия „буквално смачква всичко, което се случва“.

Насред целия хаос, източници, цитирани от PinkNews, са потвърдили, че Европейския съюз за радио и телевизия ще се срещне в четвъртък, за да вземе окончателно решение дали да премести конкурса другаде.