УКРАЙНА МОЖЕ ДА СЕ РАЗДЕЛИ С ЕВРОВИЗИЯ

 
Sofia Pride 2023
 

Съществува реална вероятност Украйна да изгуби правото си да домакинства следващото издание на Евровизия. Решението ще бъде взето по-късно тази седмица.

Страната, спечелила песенния конкурс, традиционно получава честта да бъде домакин на следващото издание. След победата на кримската певица Джамала през май, украинската телевизия NTU пое щафетата.

Подготовката обаче, върви с притеснително бавни темпове. Дори оповестяването на града-домакин бе забавено три пъти, заради вътрешни раздори. Освен това, NTU изпитва затруднения да покрие инфраструктурните разходи, свързани с конкурса, който привлича хиляди гей фенове в града-домакин всяка година.

Законодателите приеха специален закон, с който осигуриха финансиране за Евровизия, но миналия месец генералният директор на NTU подаде оставка в знак на протест срещу растящата цена на конкурса. В отнорено писмо той предупреди, че тежестта от домакинстването на Евровизия „буквално смачква всичко, което се случва“.

Насред целия хаос, източници, цитирани от PinkNews, са потвърдили, че Европейския съюз за радио и телевизия ще се срещне в четвъртък, за да вземе окончателно решение дали да премести конкурса другаде.

My Cart Close (×)

Твоята количка е празна
Към магазина