Украинската полиция арестува 56 националисти по време на прайда в Киев

През последното десетилетие ЛГБТ+ инициативите в украинската столица са белязани от насилие, но през 2016 и 2017 властите успяха да опазят сигурността на участниците в Киев Прайд. Шествието миналата събота също премине с минимални препятствия, въпреки сблъсъците на полицията с крайнодесни активисти.

 
L’N’Q: House & Disco
 

В шествието се включиха над 5000 души, които се опълчиха на пороя от заплахи, който се изваля в дните преди събитието. 2500 полицаи ги охраняваха по улиците на Киев. Сред официалните гости бяха някобко украински депутати, евродепутати, чужди посланици и германският министър Михаел Рот.

Единственият проблемен момент се случи, когато 150 националисти, включително членове на нео-нацистката група С14, опитаха да блокират маршрута на шествието. Полицията обаче, реагира бързо, обграждайки анти-ЛГБТ+ протестиращите и попречвайки им постигнат целта си. Петима полицаи са били ранени, а 56 протестиращи – арестувани.

ЛГБТ+ правата са на дневен ред в Украйна заради опитите на страната да се сближи с Европейския съюз след незаконната окупация на полуостров Крим от Русия. Това спомогна за прекратяване на годините институционализирана хомофобия и насилствена забрана на Прайд шествието, но реални реформи в посока равни права са все още далечна възможност.