УДАРИ С ПРЪЧКА, АКО СТЕ ГЕЙ ТУРИСТ В ИНДОНЕЗИЯ

Провинция в Индонезия въвежда нов строг закон, който ще наказва хомосексуалните хора с бой с пръчки. Законът е валиден и за чужденци туристи.

Бруталната мярка ще започне да се прилага в провинцията Ацех, която е единствената част от азиатската нация, която спазва нормите на Шериата. Тя има и самостоятелен контрол над престъпленията и наказанията.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Според закона всеки, въвлечен в хомосексуален акт, трябва да бъде наказан със 100 месеца затвор, 100 удара с пръчка или да заплати глоба в еквивалент на 1000 грама злато.

Според Ричард Бенет, директор на Амнести Интернешенъл за Азия, „този закон само ще добави към климата на хомофобия, страх и тормоз, на който мнозина в Ацех са вече подложени.“

Отново според организацията най-малко 156 души са били подложени на бой с пръчки от 2010 г. насам за различни нарушения, като например хазарт, продаване на храна по време на Рамадан или консумация на алкохол.

Хомосексуалността е декриминализирана в останалата част на Индонезия. Страната има най-голямото мюсюлманско население в света.