Угандийски политици искат да възкресят чудовищен анти-гей закон

През декември 2013 парламентът на Уганда прие т.н. Угандийски закон срещу хомосексуалността, който предвиждаше доживотен затвор за „хомосексуалност с утежняващи вината обстоятелства“. Тази странна формулировка включва гей секс, в който единият партньор е ХИВ-положителен, провинил се е многократно или е правил секс с непълнолетен. Законът влезе в сила през февруари 2014, но конституционният съд на страната го обяви за противоконституционен.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Миналата седмица множество депутати се обявиха за възкресяване на хомофобния закон. Те гласуваха и приеха похвала за председателя на парламента Ребека Кадага за „непоколебимата й позиция“ срещу ЛГБТИ правата по време на скорошна международна среща.

Кадага, която бе движеща сила зад закона, наричан „Убий гейовете“, заяви по време на среща на Интерпарламентарния съюз (ИПС) през март, че Уганда ще излезе от съюза, ако той подкрепи ЛГБТИ правата по какъвто и да било начин. Тя обвини президента на ИПС в опит да прокара текстове в подкрепа на хомосексуалността без съгласието на членовете от Африка и Азия.

Нсаба Бутуро, който предложи похвалата, изрази възхищението си от позицията на Кадага. „Външните интереси заплашват и използват всякакви средства, за да принудят нации като Уганда да приемат еднополовите практики“, заяви той пред колегите си в парламента. „Призовавам всички угандийци и членове на парламенна да отхвърлят хомосексуалността във всичките и форми и манифестации.“

Оригиналният текст на закона срещу хомосексуалността, предложен за пръв път през 2009, предвиждаше смъртна присъда.