Убийците на Михаил влязоха в затвора с 10 години закъснение и с намалени присъди

10 години след жестокото убийство на студента по медицина Михаил Стоянов в Борисовата градина извършителите най-накрая влязоха в затвора, предаде вестник „24 часа“.

Добрите новини свършват дотук. Върховният касационен съд намали присъдата на Александър Георгиев от 15 на 10 години затвор, а на Радослав Кирчев, който по време на престъплението нямал навършени 18 години – от 6,5 на 4,5 години. Не е ясно какви са мотивите на съда, защото решението все още не е публикувано. От присъдите на убийците ще бъдат приспаднати 2 години, прекарани под домашен арест. Това значи, че Кирчев ще прекара в затвора едва 2,5 години.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Междувременно, двамата мъже прекараха последните няколко месеца на свобода. Вече са задържани, съобщава вестника.

Протест пред Съдебната палата в София през 2012.

Две съдебни инстанции приеха по-рано, че Георгиев и Кирчев са били част от наказателна бригада за „прочистване на Борисовата градина от гейове“ и пребили 25-годишния мъж, защото решили, че е гей.

На 30 септември 2008 малко след 21 ч. Михаил бил пресрещнат близо до алея Яворов от Георгиев, Кирчев и техен приятел, Александър Стоев, който не е обвинен за убийството. В бригадата имало и други членове, но те се пръснали наоколо, за да пресрещнат жертвата в случай, че успее да избяга. Първият юмрук дошъл от Георгиев, който държал да покаже мъжествеността си пред останалите, цитира съдебни документи „24 часа“. С този удар той счупил подезичната кост на студента. В побоя се включил и Кирчев. Двамата притискали тялото и лицето на Михаил към земята в продължение на 2 минути, от което той се задушил и починал. След това Георгиев преджобил жертвата и откраднал телефона му – именно това доведе до ареста им години по-късно.

Делото е печален пример за бавно правосъдие. Убийците бяха идентифицирани 2 години след убийството и то напълно случайно, заради тяхна грешка. Още 3 години отне на прокуратурата да събере доказателства и да им повдигне обвинения.

Майката на Михаил, Христина Стоянова, даде интервю за Дир.бг, след като разбра за окончателните присъди на убийците на своя син. „Как не ги е срам тези съдии… Как е възможно за умишлено убийство да дадат такава присъда… кучешка… За убийство на куче дават 6 години затвор, а за моя син, завършил медицина – 10 и 4,5 години.“

Майката на убития Михаил.

Жената изрази възмущението си от факта, че през голяма част от времето след разкриването на престъплението убийците бяха на свобода. „Десет години минаха, а те досега се разхождаха по улиците, защото бяха с мярка за неотклонение ‘парична гаранция’. Никакво правосъдие няма в България. Никакво. Бащата на единия подсъдим – Александър Георгиев е бизнесмен, пълен с пари. А аз от десет години вече не живея. От десет години съм мъртва.“

Към болката й допринесла липсата на каквото и да било съчувствие от страна на убийците и родителите им. „Държаха се нагло през цялото време. И бащата на Александър Георгиев се държа гордо в съда… Изпъчил се, все едно корона ще му дават, че е отгледал такъв син… Искам да го питам, ако беше моят син убил неговия, той как щеше да го понесе? Как щеше да живее? А този човек не дойде при мен, не да се извини, а да каже поне ‘Съжалявам'“.