ТУРЦИЯ АРЕСТУВА ЛГБТ АКТИВИСТ

ЛГБТ активист и адвокат е бил арестуван в Турция, заедно с членове на политическата си партия, която е единствената с про-ЛГБТ възгледи в цялата политическа система в страната. Те са част от стотици хиляди хора, обвинени в подкрепа за провалилия се опит за преврат срещу режима на Ердоган.

Изпълнителният директор на HDP за Истанбул, Левент Пискин, е задържан в затвор. Това е станало вчера в около 5 часа сутринта. Вещите му също са били иззети от полицията.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Пескин е известен с работата си в защита на човешките права – сфера, която става все по-трудна и опасна в Турция под авторитарния режим на Ердоган.

През април 2015 HDP обеща да работи за „край на дистриминацията спрямо ЛГБТ хората“. Партията се ангажира да се бори с трансфобията и хомофобията и издигна пъвия си открито гей кандидат в избори, Барис Сулу.

Много западни политици и наблюдатели обвиняват Ердоган в опит да консолидира властта си в подготовка за парламентарните избори през 2017. Предстои и референдум, който цели да измени турската конституция така, че от парламентарна демокрация страната да стане президентска демокрация.