ТУРСКАТА ПОЛИЦИЯ НАПАДНА ТРАНС АКТИВИСТИ С ГАЗ И ГУМЕНИ КУРШУМИ

В неделя полицейски части за борба с безредици стреляха със сълзотворен газ и гумени куршуми срещу активисти, които се противопоставиха на забраната върху Истанбул Транс Прайд, съобщи Pink News.

Миналата седмица турските власти разпоредиха прайд шествието да бъде отменено, позовавайки се на съображения за сигурност с оглед на масовия разстрел в Орландо. Организаторите на Истанбул Прайд излязоха в изявление, в което определиха забраната като „явно показване на конситуцията и закона.“

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Въпреки забраната, няколко десетки активисти решиха да излязат на улицата. Срещу тях бяха изпратени над 300 служители на реда, някои облечени в пълно бойно снаражение. Близо до мястото е бил забелязано и водно оръдие, с каквото насилствено беше разпръснат прайда миналата година.

Според активиста Омер Акпинар, самата ЛГБТИ общност е разделена по въпроса дали е разумно да има прайд. „Не са само заплахите на ултранационалистите, които могат да нападнат участниците, но и скорошните събития в Турция. Имаше толкова много бомби и атаки. Затова хората се страхуват, че това може да е удобна възможност за ИДИЛ или друга терористична група да убие хиляди хора.“

Снимки: Getty Images

Корекция: В по-ранна версия на тази статия се твърдеше, че проведената на 19 юни акция е била по повод Истанбул Прайд, вместо Истанбул Транс Прайд. Истанбул Прайд е планиран за 26 юни.