ТРЮДО ЩЕ БЪДЕ ПЪРВИЯТ КАНАДСКИ ПРЕМИЕР НА ГЕЙ ПРАЙД

Премиерът-звезда Джъстин Трюдо ще се включи в тазгодишното прайд шествие в Торонто, като по този начин ще стане първият министър-председател на Канада, участвал в прайд.

Това обаче съвсем няма да бъде първото му участие в ежегодното събитие. От години той е редовен посетител на парадите в Торонто и Ванкувър. Просто досега не е заемал поста на лидер на една от най-влиятелните държави в света.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Трюдо написа във Facebook и Twitter, че очаква с нетърпение да отиде отново, „този път като министър-председател“.

justin-trudeau-pride-parade-toronto-canada

Изпълнителният директор на Прайд Торонто Матю Шантелуи сподели вълнението си от участието на Трюдо. „Това е голяма новина за Канада, но и за целия свят,“ каза той пред BuzzFeed. „Не само защото той е вероятно най-сексапилният жив политик, но и защото, доколкото ни е известно, никога досега държавен лидер не е участвал в прайд парад.“

Шантелуи отбелязва информираността на премиера относно проблемите на ЛГБТ общността и ангажираността му с решаването им.

„Когато се срещнахме в офиса му, той се отнасяше много сериозно към проблемите на транс хората, равните права, имиграцията и забраната върху кръводаряването от гей мъже,“ казва Шантелуи.

justin-trudeau-pride-parade-toronto-canada-1

Едва ден след съобщението, Трюдо публикува във Facebook и видеообръщение в подкрепа на Деня на розовата тениска – инициатива срещу тормоза в училище. Тази година идеята достигна и до България, благодарение на национална кампания “Да бъдеш баща”. Вижте повече за това как можете да се включите в Деня на розовата тениска тук.