Тръмп официално забрани транс военните

Доналд Тръмп официално нареди на Пентагона да забрани трансполовите военнослужещи в американските военни сили.

Миналият понеделник върховният главнокомандващ заяви, че в американските военни сили „няма място за предразсъдъци и дискриминация“. Четири дни по-късно той разпореди на Министъра на отбраната Jim Mattis перманентно да забрани трансполовите военнослужещи. Забраната е безсрочна и трябва да бъде изпълнена в срок от 6 месеца.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Mattis бе инструктиран още да спре всякакви плащания по хирургически операции за полов преход, както и за свързани медикаменти. Не е ясно какво ще се случи със стотиците трансполови военни, които са на служба в момента. Според заповедта на Тръмп, те ще бъдат оценявани по редица критерии, включително „военна ефективност“.

По-рано това лято Тръмп обяви в Twitter, че правителството му няма да позволи на транссексуални да служат в армията на САЩ. “Нашата армия трябва да се съсредоточи върху решителни и съкрушителни победи и не може да бъде обременявана с огромни медицински разходи и препятствия, които трансполовите ще доведат със себе си във въоръжените сили,” поясни Тръмп, допълвайки, че решението е било взето „след консултации с генералите си и с военни експерти“. В последствие стана ясно, че медицинските разходи за транс военните са нищожна част от бюджета на военните сили, а лидерите на военните звена не са знаели за планираната от президента промяна.

Очаква се скоро да бъдат заведени първите съдебни дела срещу забраната.