ТРЪМП ОТКАЗА ДА ОБЯВИ ЮНИ ЗА МЕСЕЦ НА ЛГБТ ГОРДОСТТА

В продължение на осем години Барак Обама офицално посвещаваше месец юни за месец на ЛГТБ гордостта и Белият дом бе домакин на събития в чест на общността.

Тази традици обаче, приключи. Доналд Тръмп обяви юни за Национален ден на собствениците на жилища, Национален ден на океаните и Месец на афро-американската музика – но не и месец на ЛГБТ гордостта.

 
L’N’Q: House & Disco
 

В отговор, най-голямата американска ЛГБТ организация публикува своя собствена прокламация, в която остро критикува Тръмп и обявява юни за месец за обединение и съпротива срещу президента. В документа се казва: Доналд Тръмп започна кръстоносен поход срещу правата на ЛГБТК хората и прогреса, назначавайки анти-ЛГБТК активисти из администрацията си, отменяйки препоръки към училищата по отношение на трансполовите ученици, издавайки две противоконституционни забрани за мюсюлмански имигранти и драконови правила за депортация, заставяйки кабинета си да подготви заповед, позволяваща дискриминация по религиозни причини, предлагайки опасни съкращения в бюджетите за здравеопазване и наука, и изтриване на ЛГБТК хората от националното допитване.“

Развитието е тъжно, но основно символично, за разлика от погубното решение на Тръмп да изтегли САЩ от Парижкото споразумение.