ТРЪМП ЗАБРАНИ НА ТРАНС УЧЕНИЦИТЕ ДА ХОДЯТ В ТОАЛЕТНИ, ОТГОВАРЯЩИ НА ПОЛА ИМ

В сряда американският президент Доналд Тръмп (все още ни е трудно да изписваме тези четири думи последователно…) отмени разпореждане на Барак Обама, което позволяваше на трансполовите ученици да ползват училищните тоалетни, които отговарят на пола им.

Сред вълната от недоволстващи от решението бе 16-годишната певица Джаки Еванчо (Jackie Evancho), която изпълни националния хим по време на встъпването в длъжност на Тръмп. Тя заяви пред медии, че би желала да се срещне с Тръмп и да го „просветли“ по темата, която й е много близка – сестрата на Еванчо е трансполова. В интервю за ABC News сестра й, Джулиет, разказа за дискриминацията, с която се сблъсква „ежедневно“. Тя сподели, че чува „ужасяващи неща“ по свой адрес.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Заповедта на Тръмп няма незабавен ефект, защото директивата на Обама вече бе блокирана от съдия в Тексас. Общо 13 щата заведоха дела срещу нея.

Въпреки, че няма задължителен характер, тази заповедта на Обама предвижда загуба на държавно финансиране за училищата, които не я спазват.

Американската федерация на учителите определи решението като огромна стъпка назад за правата на трансполовите деца. Президентката на федерацията каза: „Отнемайки им тази защита, администрацията на Тръмп компрометира сигурността на едни от най-уязвимите деца“. Тя добави, че решението дава зелена светлина те да бъдат преследвани и тормозени.