ТРЕТОТО ИЗДАНИЕ НА СОФИЯ КУИЪР ФОРУМ ЗАПОЧВА ОТ ДНЕС

Третото издание на София куиър форум се открива днес в в галерия „Академия”, Националната художествена академия, под мотото „Сладък съюз” и посветено на темата за семейството. Форумът ще започне с изложбата „Ще си спомнят за нас в бъдещето“, която ще покаже различните връзки между „аз“ и „ти“. В нея са включени цяла плеада от талантливи автори от България, Полша, Естония, Русия, Америка и Турция като Искра Благоева, Александър Гергинов, Нилбар Гюреш, Даниела Костова, Виктория Ломаско, Карлос Мота, Карол Радишевски, Йоана Райковска, Янус Сама, Радостин Седевчев, Ясен Згуровски, както и Куиър бокс с куратор Венелин Шурелов, с работи на: Ангел Чобанов и Мартин Пенев.

event_74978

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

София куиър форум е инициатива на художничката Боряна Росса и на философа Станимир Панайотов от Колектив за обществени интервенции. Той се създава през 2012 и е свързан с изследването, със средствата на съвременното изкуство, на пола и сексуалността като паралелни системи, през които оценяваме себе си и другите.

Темата на форума тази година дава широка платформа за споделяне на различни проблеми и гледни точки. Тя предполага думата „куиър” (странен, чудат) много повече като действие, като глагол, който всеки може да използва, отколкото като определение и идентичност. Форумът проследява пресечните точки между ЛГБТИК въпросите и различните проблеми вътре в рамката на идеала за семейство. Той подлага на съмнение всекидневните, често клиширани разбирания за „нормалността” и се стреми да погледне на различията от гледната точка на човешките права, демокрацията и личното, интимно разбиране и представа за заедност между хората.

zx620y348r_1655700

В рамките на София куиър форум 2015 можете да видите още „Цирк! Моето различно семейство”  – отворена платформа за участие и дебати, насочена към маргинални групи, към хора с ограничен достъп до култура и такива, които се чувстват различни и/или непредставени в общественото пространство, от 3 до 19 декември в the fridge & Социален център „Хаспел”.

Програмата включва още срещи-разговори с художници, лекции, прожекции на филми в Център за култура и дебат „Червената къща”; the fridge & Социален център „Хаспел”; Софийска градска художествена галерия и др. Можете да видите и изложбата „Животът – това са две жени” от 11 декември в галерия „Васка Емануилова”, която е посветена на образа на майката в традицията на българското изобразително изкуство.

Куратор на настоящето издание на форума е Владия Михайлова. Цялата програма може да намерите тук. Както и във facebook.