ТРАНС ПОП ГРУПА РАЗТЪРСВА С ПЕСЕН И ТАНЦ КОНСЕРВАТИВНИЯ БОЛИВУД

Трансполовите хора традиционно са невидимо малцинство в Индия. Обикновено те могат да бъдат забелязани да просят при светофари или да благославят младоженци и новородени бебета.

Но една поп група от транс жени участва в саундтрака на един от тазгодишните летни боливудски блокбъстъри, показвайки, че две години след историческото съдебно решение, което даде равни права на трансполовите индийци, в обществото се случва промяна.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Песен на 6 Pack Band – група, съставена от шест транс жени – е включена в новоизлезлия филм „Sultan“ със Салман Кан, съобщи агенция Reuters. Други песни на групата са били гледани от милиони в YouTube.

„Трансполовите хора са по-зле от останалите малцинства в страната, защото за тях дори не се говори,“ каза Ашиш Патил, оглавяващ продуцентската къща, която стои зад зад групата. „Това беше опит да поставим тази общност в центъра и да накараме хората да говорят по темата. Реших, че удачен начин да постигнем това е чрез песен и танц, които са интегрална част от тяхната традиция,“ добави той.

Освен, че вече имат право да сключват брак и да наследяват имущество, за тях са определени квоти при работодатели и образователни институции. Това е важно, защото много транс жени биват отхвърляни от семействата си и остават на улицата. Никой не иска да ги наеме на работа, затова са принудени да проституират, просят или танцуват на сватби.

Транс активистката Абхина Ахер казва: „Въпреки, че новият закон е чудесен, все още има пропаст между правата на хартия и случващото се на улицата. Все още има насилие, все още няма достатъчно възможности за работа.“

По-долу можете да видите клипа към песента на 6 Pack Band „Raula Paye Gaya“: