Транс американка победи заклет трансфоб за място в парламента на Вирджиния

Danica Roem стана първият трансполов човек, избран за щатски законодател в САЩ. Младата журналистка се пребори с Bob Marshall – републиканец и заклет хомофоб и трансфоб, който предложи проектозакон, ограничаващ правото на транс хората да използват обществени тоалетни, съответстващи на половата им идентичност.

По време на надпреварата, републиканецът отказа да участва в дебати с Roem и говореше за нея в мъжки род.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Roem прие победата си изключително смирено и без лоши чувства. Тя заяви, че е кампанията й е била основана „върху платформа за строене на инфраструктура, а не взаимно разрушаване“. Тя обаче, не пропусна да намигне към Тръмп с думите: „В нашия щат бе възприето посланието за приобщаване и равенство. Фактите са важни, алтернативните факти са глупости“.

Освен като журналист, новият член на вирджинската Камара на делегатите се изявава и на хеви метъл сцената.

 

По време на кампанията, младата жена беше страстен поддръжник на правата на ЛГБТ хората. „Ние сме безапелационно про-равенство и анти-дискриминация. Време е да поставим ЛГБТК децата на преден план, аз стоя зад тях. Като транс жена, добре знам, че е важно някой да те представлява.“

Платформата на Roem не би могла да бъде по-различна от тази на Marshall, който е в политиката от 1991 и има дълга история на анти-ЛГБТ проектозакони. В миналото той призова главния прокурор на Вирджиния да бъде уволнен и съден за подкрепа за „содомитските бракове“.

През май републиканецът заяви: „Когато хората от 13-и избирателен район изберат трансполова жена да замени най-големия политически враг на ЛГБТ хората в Юга, това ще бъде ясен знак и исторически момент, който ще има отражение в цялата страна.“