ТРАНССЕКСУАЛНИТЕ В РУСИЯ НЯМА ДА ИМАТ ПРАВО НА ШОФЬОРСКА КНИЖКА СПОРЕД НОВ ЗАКОН

Транссексуалните в Русия вече няма да могат да получават шофьорски книжки, след като страната ги постави в специален забранителен списък като хора с „психични разстройства“. Фетишизмът, ексхибиционизмът и воайорството също са включени в списъка и ще бъдат пречка пред хората да шофират, съобщава Би Би Си, цитиран от Dnevnik.bg

Новината за мерките излиза на фона на международното недоволство от погазването на правата на сексуалните малцинства в Русия. През 2013 г. страната обяви за незаконно „популяризирането на нетрадиционен начин на живот“ и забрани на гей двойките да осиновяват деца.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Валери Евтушенко от Асоциацията на психиатрите в Русия каза, че е обезпокоен от ограниченията и прогнозира, че хората с тези проблеми просто ще спрат да търсят консултации със специалисти, за да избегнат забраната. Асоциацията на руските адвокати по човешки права нарече новия закон „дискриминационен“ и каза, че ще се обърне към Конституционния съд и към международни правозащитни организации.

От Съюза на професионалните шофьори обаче подкрепят забраната. „Имаме твърде много смъртни случаи на пътя и смятам, че затягането на медицинския контрол за кандидат-шофьорите е напълно оправдано“, коментира председателят на съюза Александър Котов. По думите му обаче ограниченията не бива да бъдат толкова строги що се отнася до шофьорите любители.