Терминал 1 на летището в Сан Франциско ще бъде кръстен на Харви Милк

Международното летище в Сан Франциско официално обяви плановете си да преименува Терминал 1 в чест на Харви Милк, първият американски открито гей политик, назначен на обществена длъжност чрез обществено гласуване. Милк, чийто живот е разказан в едноименния филм с Шон Пен, бива избран за общинския съвет на Сан Франциско през 1977.

Както е добре известно, по-малко от година след началото на политическата му кариера, Милк и тогавашния кмет на града биват разстреляни от бившият им колега Дан Уайт насред общинската централа.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Идеята за преименуването на терминала е на бивш общински съветник, който я предлага преди 5 години, но предложението му е отхвърлено. По-късно специален комитет препоръча Терминал 1 да бъде кръстен на ЛГБТИ активиста. Препоръката е приета.

След ремонт на стойност 2 милиарда долара, териналът ще включва образователни и художествени елементи, посветени на Милк. Всеки ден над 32 000 пътници ще се запознават с бележития гей активист и политик.

През 2016 Американският военноморски институт съобщи, че кораб ще бъде кръстен на Харви Милк. Плавателното средство ще бъде построено по-късно тази година и ще се казва USNS Harvey Milk.