ТАЙВАН ВЪРВИ КЪМ УЗАКОНЯВАНЕ НА БРАЧНОТО РАВЕНСТВО

Светът гледа към Тайван, който може да стане първата държава с брачно равенство в Азия. Правителството работи по три тематични проектозакона, един от които е на път да бъде одобрен до няколко месеца.

Няколко фактора допринасят за прогресивните тенденции в Тайван. Страната току-що избра своя първи президент жена. Тсай Инг-уен открито подкрепя правото на еднополовите двойки да сключват брак. Позицията й се споделя от 80% от населението на възраст между 20 и 29 години, според скорошно изследване на местен университет.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Освен това, медиите сочат религиозната принадлежност на тайванците като възможен фактор. Мнозинстовото следва будизма и традиционните китайски религиозни практики, които исторически не са в конфликт с различните видове сексуалност.

Правата на ЛГБТИ хората в Азия са силно ограничени. Към май тази година 23 държави забраняват сексуалните отношения между еднополови партньори, а 5 от тях предвиждат смъртна присъда.

Един от авторите на проектозакона за узаконяване на брачното равенство каза пред Associated Press: „Ако Тайван го направи, това ще служи за модел за останалите азиатски държави.“