Тазгодишният индекс на ИЛГА-Европа показва застой в пътя към равенство на ЛГБТИ европейците

Държавите в Европа трябва да правят много повече в посока защита на правата на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, транс и интерсекс хората. Това е основният извод от тазгодишния обзор на правната ситуация в Европа, изготвян ежегодно от ИЛГА-Европа.

Индексът „Европа на дъгата“ за 2018 оценява 49 държави в региона по техните закони и политики, касаещи ЛГБТИ равенството. Оценката варира от 0% (груби нарушения на човешките права и дискриминация на всички нива) до 100% (уважение на човешките права и пълно равенство). Азербайджан получи най-ниския резултат, покривайки едва 5% от критериите, включващи равенство и недискриминация, правно признаване на половата идентичност, престъпления от омраза и участие в обществения живот.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Армения, Турция и Монако също отчетоха изключително ниски резултати. От страните-членки на Европейския съюз Латвия получи най-ниската оценка – едва 16%, следвана от Полша (18%), Румъния (21%) и Литва (21%).

Полицията разпръсва ЛГБТИ протест в Истанбул през 2016.

България събра разочароващите 24%, с което се нарежда на 34-о място в цяла Европа. Страната ни бе оценена изключително ниско по отношение на правно признаване на половата идентичност (0%), даване на убежище (0%), криминализиране на престъпленията от омраза и словото на омразата (0%), както и по отношение на правната защита на семействата на еднополови двойки (7%).

Малта пък е начело на класацията, покривайки 91%%. Оценката отразява множество скорошни промени, включително узаконяването на брачното равенство през юли миналата година.

Както обикновено, държавите от Западна Европа получиха високи резултати. Веднага след Малта се нареждат Белгия (79%), Новрегия (78%), Великобритания (73%) и Финландия (73%). Холандия за пръв път изпадна от челната десятка.