С много усмивки и малко дъжд премина единайстият София Прайд

В събота ежегодното шествие за видимост и равноправие на ЛГБТ+ хората у нас оцвети столицата за единайсти пореден път. Под мотото “Различни хора, равни права“, над 3500 пъстри хора излязоха на улицата въпреки мрачното време и някои разногласия относно корпоративната подкрепа за прайда.

Снимка: Български Хелзинкски комитет

В музикалната програма тази година участваха популярни изпълнители и състави, включително Рут Колева, Иво Димчев, Михаела Филева, Танцуваща София, Yambadon, Spice Girls Tribute, Jennifer Benediction, Dead Man’s Hat Live. „Дошли сме да подкрепим всички млади хора, които по някакъв начин нямат възможността да бъдат изцяло себе си. Ние тук по един цветен, забавен начин искаме да покажем своята подкрепа към тях”, казаха от Benediction.

 
L’N’Q: House & Disco
 
Снимка: Вихрен Георгиев, People of Sofia

София Прайд продължава да бъде най-голямото ежегодно правозащитно събитие у нас. Миналата година в шествието се включиха около 3000 души, а подкрепата си дадоха над 20 бизнеса. Рекордните 24 дипломатически мисии, Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ), Фондация „Фридрих Науман“ и Върховният комисариат на ООН за бежанците за България публикуваха обща декларация за подкрепа на проявата. Декларацията е подкрепена от дипломатическите мисии на 16 страни от Европейския съюз, както и на Австралия, Бразилия, Израел, Канада, Норвегия, САЩ, Швейцария и ЮАР. „Зачитането на човешките права, включително справедливост, равенство, недискриминация, както и свобода на изразяване и върховенство на закона, са основите, на които се градят демократичните държави. Тези права и закрила следва да са еднакво приложими и за ЛГБТИ хората“, пише в документа.

Въпреки, че се проведе в рамките на първото българско председателство на Съвета на ЕС, политическа подкрепа от българските политици отново нямаше. Организаторите подчертаха „провала на българските партии от целия политически спектър да признаят и адресират проблемите на ЛГБТИ общностите в България“. Те добавиха, че в много отношения ЛГБТ+ хората у нас са невидими за закона и това поражда правен вакуум. Наред с липсата на правна защита и признаване на редица права, страхът от отхвърляне и срамът от другостта все още съществуват и принуждават много ЛГБТ+ хора да живеят двоен живот.

В шествието се включиха представители на Българско затворническо сдружение.

Успоредно с прайда, в няколко български града се проведоха контрасъбития, наречени „Походи за семейството“. В тях се включиха хора, които по свои думи подкрепят традиционния брак и християнските семейни ценности. В столицата се проведе и събитие под мотото „Да запазим децата от разврата“, което се организира от крайнодясното движение „Национална съпротива“. По стара православна традиция, седмица преди провеждането на София Прайд срещу събитието реагира Българската православна църква. В официална позиция Светият синод нарече шествието „демонстрация на греха“.

Снимка: Етюд-и-те на София

Протести срещу аспекти на София Прайд имаше не само извън шествието, но и вътре в него. Решението на организационния комитет да приеме подкрепата на бизнес гигантите H&M и Walltopia провокира някои участници да изразят несъгласието си. Отворено писмо, публикувано в сайта dВерсия в петък, призовава организаторите да се разграничат от Walltopia и да върнат направеното дарение, заради противоречиви изказвани на собственика на компанията. Реакция все още няма.

За първи път тази година календарът от съпътстващи прайда събития – тематични изложби, представления, филмови прожекции, спортни събития и дискусионни форуми – продължава в рамките на цял месец. До края на юни в кино „Одеон“ ще бъде представена панорама на ирландското ЛГБТ кино от последните три години. Входът е свободен с пропуски от касата на кината.

Снимка: БГНЕС

Още снимки от тазгодишното шествие можете да разгледате във Facebook страниците на Етюд-и-те на София, People of Sofia и Български Хелзинкски комитет.