СЪПРУГЪТ НА УБИТИЯ ФРЕНСКИ ПОЛИЦАЙ ГО ОПИСА КАТО ‘ЗВЕЗДА’ В ТРОГАТЕЛНА РЕЧ

Съпругът на френския полицай, който бе убит от терорист миналата седмица, разказа за своята „огромна и дълбока болка“. Etienne Cardiles изнесе трогателна реч по време на възпоменателна церемония, воден лично от френския президент Франсоа Оланд в централата на парижката полиция. В присъствието на стотици гости, сред които кандидатите за президент Емануел Макрон и Марин Ле Пен, Cardiles описа Xavier Jugelé като човек, „пълен с култура и радост“.

37-годишният полицай бе прострелян в главата и убит в нападение, разиграло се на популярния парижки булевард Шанз-Елизе. Ранени бяха още двама служители на реда и случаен минувач, а терористът бе убит на място.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 
Кандидатът за президент Емануел Макрон стисна ръката на съпруга на убития полицай. Снимка: STRINGER/AFP/Getty Images

Jugelé е един от първите служители на реда, пристигнали на мястото на терористичната атака в концертната зала Bataclan през ноември 2015. Съпругът му повтори думите на съпруга на една от 90-е жертви в трагедията: „Няма да получите моята омраза“.

„Когато получих първите съобщения, че нещо се е случило на Шанз Елизе и, че има убит полицай, малък глас ми каза, че това си ти и ми напомни онази великодушна и лечебна фраза: ‘Няма да получите моята омраза.’ Не чувствам омраза, Xavier, защото я нямаше у теб – защото не прилича на нищо, което караше сърцето ти да бие, или което те мотивира да влезеш в полицейската система. Защото обществената служба – това да помагаш на другите и да ги защитаваш, бе част от образованието и убежденията ти, наред с толерантност, диалог и търпение.“

Френският президент Франсоа Оланд връчи на Xavier Jugelé посмъртен медал. Снимка: THIBAULT CAMUS/AFP/Getty Images

Cardiles говореше във второ лице с много умиление и обич. Той припомни на любимия си за нещата, които го правят специален, включително за способността му да отиде на кино и да гледа пет филма в слънчев августовски ден. „Театърът те пренасяше в друг свят, където живееше пълноценно. Никога не отказваше културно мероприятие. Гледаше дори най-лошите филми в деня на премиерата им, до самия край, без значение колко лоши са. Живот, изпълнен с радост и смях, в който любовта и толерантността бяха твои безспорни учители. Ти живя като звезда и ни напусна като звезда.“