СЪД РАЗРЕШИ ПЪРВАТА У НАС ФОРМАЛНА ПРОМЯНА НА ИМЕТО И ПОЛА НА ИНТЕРСЕКС ЧОВЕК

За първи път в България интерсекс човек ще може да смени личните си документи в съответствие с пола, с който се самоопределя. Новината предаде Маргиналия.

През 2016 интерсекс активистът Пол Найденов стана първият интерсекс човек у нас, завел дело за промяна на пола в документите си. Миналата седмица стана ясно, че Найденов е спечелил делото на втора инстанция, в Софийския градски съд (СГС). По повод решението на СГС, той написа във Facebook, че празнува своя втори рожден ден. Пред „Нова телевизия“ правозащитният адвокат Михаил Екимджиев поздрави съдията по делото Галя Митова и адвокатите, спомогнали за прецедентното решение.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Найденов е роден с мъжко ДНК, но с резистентност към мъжки полови хормони. По време на пубертета си, без неговото съгласие, той бива подложен на операция, при която са премахнати мъжките му полови белези, въпреки че на въпроси на лекари винаги е отговарял, че се идентифицира като момче. Понастоящем живее с жена на семейни начала, а децата от предишния брак на жена му го наричат „татко“.

На първа инстанция Пол Найденов загуби делото за смяна на пола си, припомня Маргиналия. В решението на Софийския районен съд за него се говори като за „молителката“ и се прилагат аргументите, които често се отправят към транссексуалните хора. Без да се отчита, че е с мъжки хромозоми, от него се иска да си направи операция за смяна на пола. След принудителната си кастрация обаче Найденов отказва да се подлага на повече хирургически интервенции.

За активната си работа за правата на интерсекс хората в България Пол Найденов получи наградата на младежка ЛГБТ организация „Действие“ за 2015 г. „Личност на годината“. Той е един от хората, спомогнали буквата „И“ да бъде добавена към абревиатурата ЛГБТ(И) у нас, се казва в мотивите за наградата.