Съд декриминализира гей секса в Тринидад и Тобаго

Два анти-гей закона, датиращи от колониални времена, бяха обявени за противоконституционни от съд в Тринидад и Тобаго. Съдия Devindra Rampersad зачеркна текстовете, криминализиращи гей секса в карибската нация.

Секция 13 гласи, че всеки, който практикува анален секс, подлежи на до 25 години затвор, а секция 16 предвижда до 5 години лишаване от свобода за „сериозно непристойно поведение“. Националният парламент два пъти е увеличавал максималното наказание в секция 13 – до 10 години през 1986 и до 25 години през 2000.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

В решението си съдия Rampersad пише: „Съдът намира секции 13 и 16 за противоконституционни, незаконни, невалидни и лишени от съдържание дотолкова доколкото законите криминализират каквото и да е действие, представляващо доброволно сексуално общуване между двама възрастни.“

Решението постановява още, че законите нарушават правото на лична неприкосновеност, свобода и свобода на изразяване на около 100 000 ЛГБТ жители на островите.

Новината дойде дни след като местният ЛГБТ активист Jason Jones заведе дело срещу държавата за отмяна на двата закона и събра близо 10 000 британски лири чрез онлайн кампания за набиране на средства.

Решението е прецедент за карибския регион и може да вдъхнови съдилищата в други държави да последват примера на Тринидад и Тобаго.