Съдебните заседатели поискаха смърт за убиеца на 8-годишния Габриел

Съдебните заседатели по делото за жестокото убийство на осемгодишния Габриел Фернандез гласуваха доведеният му баща да бъде екзекутиран. Смъртната присъда е законна в щата Калифорния.

Това е само едно от общо три дела по шокиращия случай – това срещу Isauro Aguirre, който, преди да разбие главата на доведения си син “със стотици удари в стената”, подложил момченцето на нечовешки изтезания защого го смятал за гей. Насилникът карал Габриел да ходи на училище в стереотипно женски дрехи, а вкъщи го подлагал на жесток системен тормоз, включващ заключване в малък шкаф, бой с колан, глад и хранене с животински изпражнения. Мъченията се случвали със съдействието на майката на детето, Pearl Fernandez, която е съдена отделно.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Братът и сестрата на детето, Ezequiel и Virginia, описаха в съдебната зала ужасяващите събития, като разказите им накараха членове на журито да плачат неконтролируемо. Децата разказаха, че брат им е бил принуждаван да яде развалена храна, а когато повърнел – да изяжда повърнатото. Той ежедневно бил бит, пръскан с лютив спрей, връзван и заключван в малък шкаф за продължително време.

Съдебните заседатели обсъждаха въпроса в продължение на 7 часа. Председателката на журито коментира процеса така: „Бяхме извадени от ежедневните си животи и събрани заедно, за да служим на общността си. Събрахме се, за да въздадем справедливост за Габриел.“

По време на произнасянето на решението на съдебния състав, убиецът седеше безизразно. Окончателната присъда ще бъде решена от съдията по делото и обявена на 8 март.

Срещу майката на момченцето и четирима социални работници се водят отделни дела. Последните са обвинени, че са пренебрегвали очевидните доказателства за системно малтретиране и не са подавали докладите си навреме, което съдията определи като “престъпна небрежност”.