СТРЕЛЕЦЪТ БИЛ РЕДОВЕН КЛИЕНТ НА ГЕЙ КЛУБА И ЧАТЕЛ С ГЕЙ МЪЖЕ ОНЛАЙН

Мъжът, който разстреля 49 души в гей клуб в Орландо в събота сутринта, е бил редовен посетител на заведението, разказаха свидетели пред Orlando Sentine.

29-годишният Омар Матийн вероятно е използвал и няколко приложения за гей запознанства, според източници на MSNBC и Los Angeles Times.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Освен това, бивш колега на Матейн от полицейската академия в Палм Бийч разказа, че Матийн го е бил поканил на романтична среща.

Трима свидетели потвърдиха, че са виждали стрелеца в Pulse повече от веднъж. „Понякога отиваше в някой ъгъл, сядаше и пишеш сам, друг път се напиваше толкова много, че ставаше шумен и агресивен,“ разказа един от свидетелите. „Не сме говорили много с него,“ добави той. „Но помня, че говореше за баща си понякога. Каза ни, че има жена и дете.“

Крис Калън, който работи в Pulse под името Кристина Маклъфлин, разказа, че Матийн е посещавал бара един или два пъти в месеца „поне от три години“. Разказвал, че не можел да пие вкъщи, защото баща му бил много строг.

Двамата мъже твърдят, че спрели да говорят с Матийн, когато веднъж той ги заплашил с нож, след като направили религиозен коментар. „Каза, че ако отново се майтапим с него, знаем какво ще се случи,“ каза Калън.

Междувременно, мъж от Орландо разказа пред MSNBC, че през последните няколко години е засичал Матийн в приложенията Grindr, Adam4Adam и Jack’d. Поне двама негови приятели също са получавали съобщения от стрелеца.

„Съобщенията му бяха много странни, затова веднага го блокирах,“ разказва той.

orlando-shooting-omar-mateen

Кевин Уест, който също е редовен посетител на Pulse, разказа пред Los Angeles Times, че си е писал с Матийн в Jack’d няколко пъти в рамките на година, но никога не се е срещал с него лично. По невероятна случайност, първия път, когато го е видял на живо, е било, когато е оставял приятел в Pulse в събота вечерта.

„Той мина покрай мен. Казах ‘Хей’, той се обърна и отвърна ‘Хей’,“ спомня си Уест.

Работещият като драг кралица Самюъл Кинг заяви пред Daily Beast, че се е сприятелил с Матийн, докато двамата работели в съседни сгради във Форт Пиърс. Той разказа, че Матийн изглеждал приемащ ЛГБТ хората и, че веднъж дори е отишъл в нощен клуб, където Кинг имал участие.

Бивш колега на Матийн от полицейската академия, където двамата учили, каза пред Palm Beach Post, че е подозирал, че Матийн е гей. Той разказа, че Матийн и други техни съученици понякога след лекции ходели в гей барове. Анонимният мъж сподели още, че Матийн бил „странен“, трудно общувал с хора и, че други членове на приятелския им кръг го съжалявали. „Той искаше да се впише, но никой не го харесваше,“ каза той. „Винаги се държеше непохватно в общуването си.“

Метейн е бил обект на разследване на ФБР през 2013 и 2014. Първото било по повод негови изказвания относно тероризма, които притеснили негови колеги, а второто било по сигнал на източник на ФБР, според който Матийн имал връзки с американски атентатор-самоубиец от същия град. Проверките заключили, че липсват доказателства и били прекратени.